När kiropraktiken kom till Sverige

Svenskarna tog med sig kiropraktiken från USA, mest för att den hjälpte människor med ryggbesvär och hade en helande förmåga. Kiropraktiken fader, kanadensaren D.D. Palmer i Iowa, USA grundade Palmer School of Chiropractic som än idag utbildar kiropraktorer.

Daniel David Palmer var egentligen biodlare och jordbrukare när han blev intresserad av naturlig läkekonst. Först ägnade han sig åt ”magnetic healing” som var mycket populärt i slutet av 1800-talet, men så mötte han den döva Harvey Liliard. När Palmer behandlade honom genom att trycka mot ryggraden fick Liliard hörseln tillbaka. Palmer kopplade detta till störningar i nervsystemet och började utveckla kiropraktiken som blev en del av det amerikanska hälsovårdssystemet.

Lundin och Thomson

De svenskar som åkte till USA under 1920 -och 1930-talen utbildade sig i Palmers anda och tog med sig gedigna kunskaper tillbaka till Sverige.

Simon Lundin hade inte en tanke på att bli kiropraktor när han åkte till USA. Han hade utbildat sig till sjukgymnast och massör hemma i Sverige och åkte till USA för att arbeta. Väl framme upptäckte han kiropraktikens magi och bestämde sig för att utbilda sig vid National College of Chiropractic. År 1921 öppnade han praktik i Göteborg.

Lennart Thomson bodde i USA och fick själv uppleva kiropraktikens läkekonst när han fick ont i ryggen. Han blev så intresserad av kiropraktik att han utbildade sig vid samma college som Lundin, och de återvände båda två till Sverige år 1921.

Pionjärerna i svensk kiropraktik

Nu var bollen i rullning hemma i Sverige!

En man vid namn Berg som var brottare blev skadad och fick hjälp av kiropraktik, han blev så fascinerad av detta att han utbildade sig och återvände för att praktisera i Sverige. Snart öppnade kiropraktorn Thor Holmström en praktik i Stockholm och drev den fram till 1976. Martin Höije som var son till en bonde i Värmland åkte till USA för att arbeta på grisfarm men skadade sig i ryggen. Han fick hjälp av en kiropraktor och blev så intresserad att han utbildade sig vid Palmer Chiropractic College – när han tagit examen år 1923 reste han till Sverige och öppnade praktik i Karlstad och sedan i Malmö.

Hjalmar Olofsson gick sin utbildning i Kalifornien och återvände till Sverige under 1924, fullfjädrad att starta, först i Visby, sedan i Örebro. Icke att förglömma är pastor Tolleen vid svenska baptistförsamlingen i USA. Han hade haft långvariga besvär med sin höft och sökte vård hos kiropraktor. Detta gjorde att även hans liv tog en ny vändning när han började studera vid National College of Chiropractic. Frank Tolleen blev sedan redaktör för Chiropraktisk Journal.

Related Posts