Vad är skillnaden mellan kiropraktor och naprapat?

Vad är skillnaden mellan en kiropraktor och en naprapat? Det är en vanlig fråga, och kanske är den befogad eftersom skillnaden inte är så uppenbar om man inte är djupare insatt.

Vad gör en kiropraktor?

Vad gör kiropraktorn som naprapaten inte gör och tvärtom? Båda yrkena hjälper kroppen att må bättre. Här kommer lite förklaringar och tydliggöranden.

Kiropraktorn

Det tar fem år att utbilda sig till kiropraktor, samt ett års praktik.

Utbildningen de sista åren specialiseras mot att både upptäcka och behandla leder med sämre rörelseförmåga, så kallad ”manipulation”. Detta innebär justering med händerna för att återställa rörligheten i leden och får musklerna att slappna av. Kiropraktiker arbetar även både rehabiliterande och förebyggande.

Kiropraktorn använder alltid händerna vid undersökningen, på det sättet identifierar man inskränkta leder, eventuella skador och spänningar. Leder som är begränsade i sina rörelser kan både ge värk i själva leden men också på andra ställen i kroppen.

Naprapaten

Det tar fyra år att utbilda sig till naprapat, samt ett års praktik.

Det finns olika behandlingsmetoder, exempelvis mjukdelsbehandling kombinerat med ledbehandling. Det kan vara massage, stretch och träning, eller ”dry needling” och strömbehandling.

Naprapatens uppgift är att förebygga och behandla smärta och funktionsrubbningar som härrör till rörelse- och stödorgan. Naprapaten ägnar sig ofta åt mer ortopediska tester samt undersöker muskler och leder på olika sätt. Målet är att genom behandling av muskler och leder, uppnå bättre rörlighet i hela kroppen. Precis som i kiropraktiken står denna helhetssyn i centrum i naprapatin.

Det är mycket individuellt hur naprapater och kiropraktorer arbetar och ibland överskrider de varandras gränser eftersom de är helt fokuserade på individens behov.

Related Posts